четвъртък, 12 януари 2012 г.

Историята на отчитането за устойчиво развитие (Sustainability Report)

Докладъд за устойчиво развитие предоставя  цялостно информацията за това как дадена организация се справя с икономическите, екологични и социални фактори.

Кога и как започва

Още преди да възникнат отчетите за устойчиво развитие са се правили екологични доклади, които първо възникнат още през ранните 1980 от фирмите в химическата индустрия, поради имиджови проблеми.
Следвайки тях, много други малки и средни фирми, занимаващи се с подобряване на околната среда ползвайки доста напреднали похвати, са също така започнали да правят екологични доклади. Не-капиталовото отчитане, още известно като отчет за корпоративна социална отговорност или Sustainability Reporting от английски, е относително нова практика, развиваща се мащабно в целия свят през последното десетилетие. Доста фирми и организации са започнали да правят ежегодишни доклади, допринасяйки голям избор от образци наоколо.

Защо компаниите са избрали да правят доклади за устойчиво развитие (Sustainability Reporting)

Има безброй първоизточници, поради които организациите и фирмите са решили да правят сметки за това как се развиват устойчиво, но главната е да бъдат за база на отчетност и прозрачност. В голяма част те също така го правят за да увеличът своя имидж и други маркетинкови и мениджмънт цели. Тяхната цел е да измерват и отчитат факторите, като правят всичко възможно да влияят положително на природата, икономическата и социална среда.

За GRI

Global Reporting Initiative (GRI) е основната организация която предоставя рамката за отчетът на всички компании от цял свят. Като се следва шаблона, отчетът трябва да представя как компанията се справя с поставените изисквания и ограничения към различните фактори – както колко замърсявания и енергоконсумация не трябва да надвишава, както и възможно най-коректно отношение на служителите, спазвайки техните права. Най-голямата база за Sustainability Report се намира в уебсайта на инициативата на ООН United Nations Global Compact.