петък, 20 януари 2012 г.

GRI прави преглед на извършеното през 2010/2011

Отчитането по рамката на Global Reporting Initiative за корпоративните икономически, екологични и социални резултати навлиза в нова фаза, движейки се от новаторска и експериментална до стандартна практика, казват експерти по отчетност за устойчиво развитие. Броят отчети непрекъснато нараства, както и на различните видове отчитащи се организации, според Преглед на  Годината на GRI за 2010/2011, издаден през декември 2011. Ново изследване от KPMG показва, че днес 95% от 250-те най-големи компании в света докладват за устойчивостта си, в сравнение с 80% от 2008 година. Изследването също така констатира, че по-голямата част от топ 100 от фирмите в 26-те от 35 анкетирани държави, сега правят отчетност за устойчивостта си.


Преглед на Годината е ежегодния доклад на GRIизтъквайки постиженията на глобалната си мрежа и тенденциите в отчитането за корпоративна социална отговорност. Увеличаването на отчетността е глобална – през 2010 компаниите от развиващите се страни показват значително повишаване на прозрачността. The Global Reporting Initiative работи в тясно сътрудничество с фирми и други организации за подобряване и увеличаване на отчетността в развиващите се страни, като ще продължи да управлява докладите чрез базата данни на отчетите.

С главна подкрепа от Шведската Агенция за Международно Сътрудничество за Развитие, GRI мрежата работи за увеличаване на качеството на отчетите чрез много програми за обучение, като ангажира развиващите се страни в изработване на рамка за отчитане на устойчивото развитие. Sida’s Business for Development (B4D) Programme съдържа предложения към новите фирми за диалог и сътрудничество с промишлеността. Целта е да се работи съвместно с фирми за намаляване на бедността, добро въздействие върху околната среда, създаване на повече и по-добри работни места и насърчаване на растежа.

„Отчетността за Устойчиво Развитие насърчава компаниите да мислят за техните дейности и действия по един по-структуриран и стратегичен начин. Чрез измерване на тяхната устойчивост, те могат да правят подобрения в мениджмънта, увеличавайки своите резултати – каза директорът на Sida Шарлот Петри Горницка.