неделя, 13 май 2012 г.

Корпоративна Социална Отговорност

Още през осемдесетте години на 20 век в документи на ООН се въвежда терминът "устойчиво развитие" или още наричан Корпоративна Социална Отговорност, като така е поставено началото на концепцията за устойчивостта на природата и обществото. Това стартира точно след като "Студената война" е прекратена и веднага след започналата демократизация на страните в Европа. Неслучайно Устойчивото Развитие е свързано с Корпоративна Социална Отговорност (КСО).


    След много проведени дискусии и семинари, учените и политиците споделят мнението, че за да се решат главните проблеми на земята ще трябва да се изледват проблемите и факторите, които влияят отрицателно върху околната среда и човечеството. Нужно е да се изгради добра система от мерски за разрешаване на проблемите в глобален мащаб, които трябва да включват абсолютно всички държави, които ще могат да помогнат.
    За да се предприеме и постигне корпоративна социална отговорност трябва да се разрешат страшно много проблеми на регионално, национално и глобално ниво.
    Главната цел на устойчивостта е да защити природното равновесие. При постоянно увеличаване на броя на резерватите и защитените региони, ще се допринесе в голяма степен за опазване на природата и животинския свят. У нас близо 15% от територията на страната е заета от резервати и защитени паркове.
    От туристическа гледна точка, има ще много неща, които трябва да се направят. Туристите замърсяват страшно много околната среда (изхвърлят отпадъци и убиват животински и растителни видове чрез сеч, ловуване и т.н.) и това е проблем на глобално ниво, и за да се реши, всички държави трябва да работят заедно. Чрез стриктно законодателство и санкциониране, увеличаване на процента на рециклиране, ще може да се постигне устойчивост в туристическия аспект. Един от проблемите които също трябва да се решат е използването предимно на автомобилен транспорт за туризъм. Използването на алтернативи за придвижване, намаляващи значително замърсявянето на природата, е важна стъпка за създаване на устойчиво развитие. За пример, ако за градско придвижване се използвеат предимно велосипеди, то това ще доведе до значително намаляване на вредните емисии в атмосферата.