понеделник, 5 ноември 2012 г.

Как да пестим гориво?


В днешни дни автомобилите са главния фактор за замърсяване на климата. Една от основните идеи на устойчиво развитие е съхраняването на този важен за нас ресурс, а има начини с които бихте ограничили вредата от своя автомобил. Основните начини са свързани с по-кратко държане на крака върху газта, а и каране на автомобила на правилната предавка. Ето и някои други по-рядко използвани начини:

Премахване на ненужните неща от автомобила
По-тежък автомобил ще се нуждае от повече енергия, за да се движи и следователно ще увеличи разхода на гориво, така че е добре да погледнем в колата си за ненужно тегло. На задната седалка наистина ли е добро място за неща, като купчина книги, или трябва да бъдат в домашната библиотеката? Въпреки че тежкият багажник на покрива дойде с колата, но никога не сте го използвали и никога не смятате да го използвате, трябва ли  наистина да бъде на вашия автомобил? Доколкото тези съвети за ефективност по отношение на горивото, те не се очаква да допринесат най-голяма полза, но определено ще помогне да държите колата си в спретнат външен вид, така че наистина не е причина да не го направите.

Автомобилна навигация
Автомобилната навигация може да помогне да планирате маршрута си много по-добре, за да намерите най-краткия или най-бързият път до желаната точка. Системата действа чрез монтиране на малък предавател GPS в автомобила - система таза проследяване ще позволи на потребителя да планира маршрути, които са предприети, и във същото време потребителят ще може да използва тези данни, за да намери по-бърз и ефективен начин. Този метод се използва в момента от голям брой фирми, чиито служители са задължени да пътуват на дълги разстояния многократно.

Не карайте много бързо
Въпреки че има някои очевидни ползи, които са свързани с екологично шофиране, много хора не са наясно, че при бързо движение, може да се навреди на общата ефективност на автомобила. При движение на магистралата повечето коли имат обхват на скоростта, в която те се чувстват най-удобно спрямо енерго-ефективност, и е добре да се придържаме в тази зона на скоростта. Ако не можете да намерите тази зона можете да използвате са контур това, че повечето автомобили са най-ефективни в зоната на 90-110 километра в час.